Splatter teknik
Splatter teknikken handler om at lave tilfældige klatter og linjer på dit maleri ved at ryste en pensel med maling på.
Typisk er det enten hvid eller sort maling der bliver anvendt, og teknikken bliver anvendt som topfinish når dit maleri er ved at være færdigt.
Jeg har selv bedst erfaring med at bruge pensler med lange hår. Pas på med at lave det indendørs da det godt kan svine en del.
Ideer til flotte malerier
Når du har købt de materialer og værktøjer du mangler og er klar til at gå i gang med dit maleri, så er det næste vigtige spørgsmål hvor du finder ideer til flotte malerier du kan skabe.
For det første, så tag udgangspunkt i scenarier du er glad for og nyder at kigge på. Det kan være landskaber, storbyer, natur, blomster, dyr, mennesker, biler, motorcykler, håndboldkampe, rockkoncerter eller noget helt andet. Og hvis ungerne eller børnebørnene skal være med så find motiver til dem ud fra hvad der interessere dem. Det kan være et motiv med deres ynglingsperson, eksempelvis Messi i kamp, eller Anna og Elsa i sneen.
For det andet, så brug et foto som grundlag for dit motiv. Det kan være et foto du selv har taget, eller et billede fra en bog eller et magasin. Og hvis du ikke har et foto du kan bruge, så gå online og find et godt foto via Google eller en af de mange fotobureauer.
For det tredje, så brug fotoet til at lave en grov skitse af dit motiv på lærredet.
For det fjerde, så prøv at bytte om på eller skifte farverne ud. Det er abstrakt kunst, og derfor er det tilladt at leget med former og farver, som du har lyst til. Og det giver ofte overraskende virkninger.
For det femte, så vælg farver der er meget forskellige. Hvis du vælger grå toner og sort og hvidt, så bliver resultatet ikke særligt spændende at kigge på. Farver med store kontraster er derimod spændende.
Overvejelser før jeg selv starter på et nyt værk
Inden jeg er startet op med selve maleprocessen. Så har jeg gjort mig en del overvejelser om, hvordan værket skal se ud med hensyn til motiv, farver og komposition.
Det næste skridt er så at klargøre de forskellige remedier jeg vil anvende. Det kan være de værktøjer jeg vil bruge, samt hvilke typer maling og hvilket farver der er de primære.
Så kommer klargøringen af det tomme lærred. Her er det ofte nødvendigt med en ekstra gang gesso, for at sikre malingen hænger fuldstændig fast. Det er specielt vigtigt ved store malerier. Og så kan det være, at lærredets overflade bliver behandlet med vand eller forskellige medier. Så jeg kan lave de effekter, jeg ønsker.
Herefter bliver lærredet ført igennem den proces jeg har planlagt. Ofte starter det med en skabelse af en struktur, hvorefter der bliver lange en grundlæggende maling på samt andre planlagte effekter.
Nu er lærredet klar til næste skridt i processen, hvor motiv, farver og komposition bliver skabt.
Frygten for det tomme lærred
Mange kunstnere møder det tomme lærred med stor frygt. De har problemer med at få startet processen med et nyt maleri. Få fastlagt hvad de gerne vil male motivmæssige, hvilke farver de vil anvende, og hvordan kompositionen skal sættes sammen. Og så få startet på lærredet med at påføre den første maling og de indledende streger.
Jeg har aldrig selv haft problemer med det. Mit hoved arbejder konstant med nye idéer. Den største udfordring for mig ligger mere i, at få sorteret i idéerne, så jeg kun bruger tid på de bedste af dem. Og får dem udviklet til et godt fundament for et – forhåbentligt – flot slutresultat.
Grundlæggende har jeg ikke en forventning om, at processen forløber perfekt hele vejen igennem. Der opstår altid uforudsete udfordringer, som der må tages hånd om. Og hvis jeg ikke er helt tilfreds med den måde kunstværket udvikler sig på. Så kan jeg altid lave de nødvendige tilpasninger, der gør at jeg kommer tilbage på sporet igen.
Hvad er det værste der kan ske?
At jeg ikke kommer videre i processen og må male et nyt motiv forfra. Så har jeg ganske vidst brugt en del maling, men samtidig lært en masse om hvad der IKKE virker og hvad der virker.
Har du udfordringer med at komme i gang med den kreative udvikling og et tomt lærred. Så finder du mange steder på nettet, hvor du kan blive inspireret til at komme i gang.
Det er altid fornuftigt at studere en eller flere kunstnere, der bevæger sig i det samme kunstneriske univers som dig selv. Og så følge dem på Pinterest, Facebook eller Instagram for at se hvordan de griber det an.
Jeg finder selv inspiration til mine værker rundt omkring i naturen – det kan være farver, farvesammensætninger, symboler, strukturer og former. Enten hjemme i haven, på rejser eller cykelture.
Her se du et par af de steder jeg har været, og taget fotos der senere er anvendt i forbindelse med skabelse af et maleri. I det øverste har anvendt en kombination af farverne. Og i det nederste har jeg brugt linjerne og perspektivet med dybden til placering af elementerne.